PaprikaDen färgstarka frukten byter färg medan den mognar. Först är den grön, sedan gul, orange och allra sist röd. När den är röd och grön innehåller den mycket A- och C-vitamin.
På senare år har spetspaprikan blivit allt vanligare. Den har, precis som det låter, en mer avlång form och tunnare skal och smakar lite mer. Hackad paprika är en av de tre pelarna i creole holy trinity. De andra två är hackad lök och hackad selleri. Läs mer om heliga grönsaksblandningar. |
|
Välja paprikaMogen paprika har en slät yta och känns spänstig. Tyvärr så är de blanka och "perfekta" exemplaren du hittar i svenska butiker oftast odlade för sitt utseende och inte för sin smak.
Försök att hitta ekologiskt odlad paprika eftersom konventionellt odlad paprika ofta är ordentligt besprutad. Den ekologiska kan – om du har tur – smaka lite mer. Med lite tur kan man komma över turkisk paprika som är avlång, ljusgrön och har en lite starkare smak. Ett tips när du väljer paprika är att jobba mer med näsan än med ögonen. Grova exemplar med torra "ärr" i den blanka ytan ser inte lika fina ut, men de kan bjuda på desto mer smak. Sniffa! Förvara paprikaBehåll gärna originalförpackningen på. Material och utformning har förmodligen tagits fram för att innehållet ska hålla sig fräscht och ha så lång hållbarhet som möjligt.
Har paprikan ingen förpackning, lägg den i en plastpåse i svalen så håller den sig i upp till en vecka. Skilj på rotsaker och grönsaker: Gröna blad och grönsaker som växer över jord förbrukar sitt vattenförråd och sin näring betydligt snabbare än rotsaker, som kan sägas vara i dvala. Förvara dem i olika lådor i kylen. Förbereda paprikaSkölj paprikan och torka av den ordentligt med en släng.
När du ska tillaga den, ta ut kärnhuset och de vita hinnorna inuti. Om du vill behålla paprikans form kan du skära ut en "hatt" runt stjälken. Det mesta av kärnhuset kommer att följa med när du avlägsnar stjälken, resten kan du få ut med fingrarna. |
Hur tillagar man paprika?Paprikan är väldigt användbar, inte minst tack vare sin fina färg. Ät den rå, tunt strimlad i sallad eller skuren på bredden i ringar. Den lite söta, fylliga smaken gör sig bra i wok och gryta och blir ännu mer intensiv om man grillar eller ugnsbakar paprikan.
Så bräserar du paprika: Skär paprikan i jämnstora bitar (mindre varianter kan bräseras hela) och bryn i smör och/eller olja. Den här behandlingen lockar fram smakämnen och sötma. Tillsätt lite vätska – till exempel vatten, buljong, öl – och koka ner tills paprikan är färdig. Det ska vara struktur och tuggmotstånd kvar. Rosta paprika: Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem i en form och rosta dem i 250 grader tills de blir svarta och får blåsor på skalet. Låt dem ligga i en plastpåse en stund när de har svalnat så blir det lättare att dra bort skalet. (Läs mer om konsten att ugnsrosta grönsaker..) Marinera rostad paprika i olja, vinäger och exempelvis vitlök och örter. Använd rostad paprika för en mildare paprikasmak i en gazpacho, den klassiska kalla tomat- och paprikasoppan. Paprika är en given råvara i woken. Blanda olika färger för snyggast effekt. Skiva på längden eller skär den i mindre bitar och släng i. Grillad paprika behöver inte vara genomgrillad för att smaka gott, den får gärna ha lite stuns kvar. Pensla på olja, ge den några snygga ränder på grillen och servera med flingsalt. Fylld paprika är en klassiker. Dela frukten i halvor eller skär ut locket, ta ut kärnor och innerväggar och fyll paprikan med exempelvis ris, köttfärs, fetaost och färska kryddor. Baka i ugnen och ät som den är eller som tillbehör. Pickla paprika: Ta ut kärnor och innerväggar och dela paprikan i på längden eller i mindre bitar. Koka upp en i 1-2-3-lag och häll den varm över paprikan i en ren burk. Plocka fram när det behövs ett krispigt, sött och syrligt tillbehör. Turkisk paprika steker du i olja tills den blivit ordentligt brynt, och serverar som tilltugg med olivolja, en skvätt vinäger och flingsalt. Servera paprikaDet är aldrig svårt att servera paprika så att den ser god ut. Om du ska koka paprikan så att den kommer att tappa färg, spara lite av den råa paprikan och strimla över vid servering.
Klassiker - PaprikaAjvar, smakrik paprikaröra med rötter i Balkanländerna. Servera en spiskummin- och vitlöksdoftande klick till allt som behöver lite attityd.
|