PigghajPigghajen är den vanligaste hajen i svenska vatten. Den är långsmal och grå, ibland med vita prickar på sidorna. Framför varje ryggfena sitter en kraftig tagg. Honan blir störst och kan väga upp till 10 kilo.
Tyvärr bör du undvika att äta pigghaj tills vidare på grund av överfiskning. Bra att veta om pigghajPigghaj saluförs ofta flådd – varning för taggarna framför respektive ryggfena om den inte är det.
Köttet är känsligt för förvaring. Pigghaj ska helst ligga på is och hel fisk håller längre än färdigstyckade kotletter. Hur lagar man pigghaj?Köttet är lätt rosa och magert och passar bra att halstra eller steka.
Fisken är mer populär kring medelhavet än här uppe hos oss. Välj gärna kryddning därefter. Ät inte skinnet på haj. Klassisk maträtt - pigghaj
Halstrade pigghajkotletter med aioli. Eller tzaatziki.
|