RomansalladKallas även bindsallad och romainsallad. Salladshuvudet är löst knutet och långsmalt, ofta något tjockare på mitten. Färgen är ljus- eller mörkgrön, men det finns även röda sorter.
Det här är en ganska grov salladssort som blir något knaprigt att tugga på. Blanda den gärna med lite spädare blad. Bra att veta om romansalladStrimla med kniv eller med fingrarna. För munkänslans skull är det bra om du får med både smakrika gröna delar och det krispiga i mitten. Det ska vara balans.
Se till att hålla salladen fuktig med en blöt släng, till exempel. Om den börjar sloka, lägg den i iskallt vatten en timme eller två. |
|
Hur använder man romansallad?Romansallad är behaglig att äta rå men kan också stekas, tack vara den rejäla nerven i bladets mitt.
Fräs hackad vitlök och romansallad i bitar i olivolja. Salta, peppra, skvätt över lite citron och ät som tillbehör. Gör en krämig sallad med exempelvis crème fraiche, rödlök, äpple och citron. Caesarsallad med parmesan och sardell- och dijondressing är en riktig klassiker. Salade Niçoise är en annan klassisk sallad där romanbladen har sin plats bland tonfisk, haricots verts, sardeller, kapris, oliver och kokt ägg. Skär bladen i bitar och stek dem snabbt. Blanda med tunt skuren morot, kålrot och en thailändsk dressing, till exempel. Klassiker - Romansallad |