SkärbönorLätta att känna igen på den långa och platta baljan som är lite vågig i kanterna. De här bönorna anses ha den kraftigaste smaken av alla färska baljväxter.
Välja skärbrönorSkärbönor är relativt kraftiga. De ska vara ganska hårda i konsistensen och gå av på mitten med ett snäpp om du böjer dem.
Att bönorna eventuellt är krokiga gör inget eftersom du antagligen kommer att skära dem i mindre bitar. Däremot ska de vara vackert jämngröna i färgen. Mindre skavanker skär du lätt bort. Skärbönor finns i flera färger. |
|
Förvara skärbönorDe här kraftiga bönorna kan överleva en vecka eller två på ett lagom kallt och lagom fuktigt ställe, men det är aldrig fel att tillaga dem när de är så färska som möjligt.
Förvara dem gärna i en plast- eller papperspåse. Om de börjar bli mjuka har de legat för länge. Förbereda skärbönorSkölj och skär av ändarna och eventuella mörka partier eller kanter. På grund av den lite kraftigare innerväggen så ska bönorna helst kapas i mindre munsbitar.
Lägg snygga, jämna snitt med kniven. Skillnaden kommer att synas på tallriken. Täck de skurna skärbönorna med en fuktig släng i väntan på tillagning. |
Hur lagar man skärbönor?Baljan är seg och kan vara trådig. Ett tips är att skära den i mindre bitar innan man tillagar den.
Eftersom de helst ska tillagas i mindre bitar så passar skärbönor för att ge utfyllnad och matighet åt soppor, grytor och stuvningar – men är kanske mindre dekorativa än nättare baljväxter. Bönorna är redo att ätas så fort de är ordentligt upphettade, men ge dem ca två minuter att bli en aning mjukare och mer lättuggade för gästerna (men de ska absolut inte bli mjuka och lealösa). Salt, fett och en hårt brynt yta gör skärbönor till en ännu godare och matigare upplevelse. Skärbönor, brytbönor och även är ofta utbytbara i recept. Servera skärbönorEftersom de helst ska klyvas i mindre bitar så blir skärbönor fina i sällskap med andra ingredienser i andra färger, till exempel röd tomat, vita frön, vitt fiskkött, hårt brunstekt bacon, osv.
Klassiker - Skärbönor |