Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Grönsaker / Övriga grönsaker / Skärbönor 

Skärbönor

Lätta att känna igen på den långa och platta baljan som är lite vågig i kanterna. De här bönorna anses ha den kraftigaste smaken av alla färska baljväxter.

Välja skärbrönor

Skärbönor är relativt kraftiga. De ska vara ganska hårda i konsistensen och gå av på mitten med ett snäpp om du böjer dem.

Att bönorna eventuellt är krokiga gör inget eftersom du antagligen kommer att skära dem i mindre bitar. Däremot ska de vara vackert jämngröna i färgen. Mindre skavanker skär du lätt bort.
​
Skärbönor finns i flera färger.
Skärbönor med vit bakgrund
LÄS MER
till produkten

Förvara skärbönor

De här kraftiga bönorna kan överleva en vecka eller två på ett lagom kallt och lagom fuktigt ställe, men det är aldrig fel att tillaga dem när de är så färska som möjligt.

Förvara dem gärna i en plast- eller papperspåse. Om de börjar bli mjuka har de legat för länge.

Förbereda skärbönor

Skölj och skär av ändarna och eventuella mörka partier eller kanter. På grund av den lite kraftigare innerväggen så ska bönorna helst kapas i mindre munsbitar.

Lägg snygga, jämna snitt med kniven. Skillnaden kommer att synas på tallriken. Täck de skurna skärbönorna med en fuktig släng i väntan på tillagning.

Hur lagar man skärbönor? 

Baljan är seg och kan vara trådig. Ett tips är att skära den i mindre bitar innan man tillagar den.

Eftersom de helst ska tillagas i mindre bitar så passar skärbönor för att ge utfyllnad och matighet åt soppor, grytor och stuvningar – men är kanske mindre dekorativa än nättare baljväxter.

Bönorna är redo att ätas så fort de är ordentligt upphettade, men ge dem ca två minuter att bli en aning mjukare och mer lättuggade för gästerna (men de ska absolut inte bli mjuka och lealösa).

Salt, fett och en hårt brynt yta gör skärbönor till en ännu godare och matigare upplevelse.

Skärbönor, brytbönor och även är ofta utbytbara i recept.

Servera skärbönor

Eftersom de helst ska klyvas i mindre bitar så blir skärbönor fina i sällskap med andra ingredienser i andra färger, till exempel röd tomat, vita frön, vitt fiskkött, hårt brunstekt bacon, osv.

Klassiker - Skärbönor

Skärbönor med lök och vitlök stekta i olivolja. 
Skärbönor på trä
fler grönsaker

Kocken tipsar

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss