Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kött / Styckdetaljer kött / Styckdetaljer gris / Fläsksida Sidfläsk / Baconfett

​Därför ska du spara baconfett

  • Utmärkt att steka i
  • En smakgivare
  • Undvik svinn
  • Undvik fett i avloppet

Inget fett i avloppet

Häll inte baconfettet i avloppet. Det kommer att ställa till med problem både för dig och för vattenverket där du bor. Dessutom är det slöseri med en fin råvara.

Baconfett fin råvara

Spara hellre fettet genom att hälla det på glasburk när det fortfarande är varmt (varning för att stekhett fett kan få en kylskåpskall glasburk att spricka). Låt pannan svalna ett tag innan du sköljer ur den. Hastiga temperaturväxlingar kan göra att den tappar formen.
Hårdstekt bacon
till produkten

Utvinn baconfett

Grundtipset när du ska ”utvinna” fettet ur bacon är att du måste ha lite tålamod. Om det går för fort kommer köttet att vara knaprigt innan fettet har haft tid att smälta. Det kommer dessutom att sitta kvar på ditt bacon i för stora och för mjuka bitar. Gör så här i stället:
  • Tillaga gärna bacon i en gjutjärnspanna och låt det ta 10 minuter eller mer. (Om du verkligen är sugen på att utvinna baconfett kan du be din slaktare om de fetaste bitarna som hen har skurit bort för att glädja andra kunder.)
  • Använd inte smaksatt bacon, det vill säga bacon som har kryddats med något annat än salt och (förhoppningsvis äkta) rök.
  • Häll det smälta fettet genom en finmaskig sil. Ju renare fett, desto längre håller det i kylen.
  • Förvara gärna i en glasburk. Tänk på att snabba temperaturväxlingar kan få glaset att spricka.

Smaksätt med baconfett

  • När du sauterar eller ugnsbakar grönsaker.
  • Till söta grönsaker som blir godare av lite fett och lite salt: Majs, sötpotatis, pumpa, med flera.
  • När du gnider in en hel kyckling innan den ska in i ugnen.
  • När du steker lök och andra grönsaker som ska bli stommen i en mustig gryta.
  • Tänk på saltet – du behöver antagligen inte tillföra mer.

Så återvinner du baconfett:

  • Ta fram en lämplig behållare för baconfettet. Den ska ha lock och tåla lite värme – en mise en place-skål från Professional Secrets är idealisk.
  • Använd en stor panna – hellre för stor än för liten. Varje remsa bacon ska få plats och kontakt med pannan.
  • Stek baconet på medelhög värme (och starta gärna med kall panna). Måttlig temperatur gör att fettet hinner smälta undan och att du får ett jämnt och fint stekresultat. Vänd ofta och byt plats på remsorna – tillagningen går fortast i mitten på pannan.
  • Om du vill, använd en sked med långt skaft för att föra bort lite baconfett då och då under pågående stekning. Men framför allt:
  • När baconet har avlägsnats, häll baconfettet genom en sil och ner i behållaren medan det fortfarande rinner.
  • Rent baconfett håller länge i kylen.
Fläsksida / Sidfläsk

Kocken tipsar

Till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss