Därför ska du spara baconfett
Inget fett i avloppet
Häll inte baconfettet i avloppet. Det kommer att ställa till med problem både för dig och för vattenverket där du bor. Dessutom är det slöseri med en fin råvara.
Baconfett fin råvara
Spara hellre fettet genom att hälla det på glasburk när det fortfarande är varmt (varning för att stekhett fett kan få en kylskåpskall glasburk att spricka). Låt pannan svalna ett tag innan du sköljer ur den. Hastiga temperaturväxlingar kan göra att den tappar formen.
Ribollita med baconfettBaconfett är smaksatt med salt och rök. Använd t ex det rökiga fettet från bacon när du steker grönsakerna som ska bilda grunden för en matig, i övrigt vegetarisk ribollita (italiensk grönsakssoppa med grönkål, bönor, gammalt bröd, och resterna du hittar i grönsaksfacket i kylen).
|
|
Utvinn baconfettGrundtipset när du ska ”utvinna” fettet ur bacon är att du måste ha lite tålamod. Om det går för fort kommer köttet att vara knaprigt innan fettet har haft tid att smälta. Det kommer dessutom att sitta kvar på ditt bacon i för stora och för mjuka bitar. Gör så här i stället:
Smaksätt med baconfett
Så återvinner du baconfett:
|