VaktelDe allra minsta fälthönsen går under benämningen vaktel. Fågeln är 16-18 centimeter lång och har en spräcklig fjäderdräkt i brunt, svart och vitt. Hanen har mörka ränder i ansiktet.
Europeiska vaktlar håller till på åkrar och fält och tar sig inte längre norrut än södra Norrland. På vintern flyttar de söderut. Vaktel är en uppskattad matfågel som även hålls i burar, inte minst för de populära, pyttesmå vakteläggen. Köttet är ganska ljust och påminner om kyckling men med en ordentligt smak av vilt. Bra att veta om vaktelHittar du vaktel, passa på att köpa ägg också. De är små och delikata.
Räkna med att du behöver 2 fåglar för att få ihop till en portion. |
Vaktel är grymt gott, som en minikyckling. |
|
Hur lagar man vaktel?Bräsera gärna vaktel; ge den stekyta och låt den sjuda färdigt under lock i bara lite vätska. Eller gör en gryta där du tillför fett och smak i form av, exempelvis, rökt sidfläsk.
Eller: Grilla vaktel: Skär upp vaktlarna i ryggen och lägg i en form med bröstsidan upp. Häll olivolja och citronsaft över och tillsätt salt, peppar och hackade örter. Låt dem vila i kylskåpet en timme. Grilla vaktlarna i ungefär 8-10 minuter tills de fått fin färg. Pensla med lite honung och lämna dem på grillen ytterligare någon minut. Eller: Tillaga i ugnen på 170–180 grader till en innertemperatur på 70 grader. Tänk på att tillföra ordentligt med fett. Grunderna när du ugnssteker hel viltfågel:
Mer om hur du lagar vildfågel hittar du laga vildfågel. Klassiker - VaktelBräserad vaktel. Stek fåglarna hastigt runt om och låt dem därefter dra åt sig smaker under lock bland buljong, vin, kryddor och lite sötma.
|