Välj lök som ett proffs
Eftersom lök tål att lagras så är utbudet gott året om. Undantaget kan vara tidigt på våren då den lagrade löken sjunger på sista versen och den färska ännu inte har skördats. Urvalet växerLöken i svenska butiker håller på att göra samma resa som tomaten. Det finns fler och fler sorter att välja på. Var glad för det och prova dig fram.
|
|
(Närodlad) svensk lökSäsongen för gul lök och rödlök odlad i Sverige är från september till april. Övrig tid kan den importeras från Europa. Svensk purjolök finns vanligtvis från maj till november. Färsk knipplök hittar du under sommarmånaderna.
Hård och prassligÅret om-löken du plockar i butiken ska vara hård och skalet ska vara torrt och prassligt, lite som papper. Löken ska gärna ha blasten på.
Helst blasten kvarNär lökar har skördats ska de helst få dö med blasten på. Då utvecklas smakämnena i själva löken på bästa sätt, utan att det tränger in luft eller andra föroreningar. Färsk lök med den goda, gröna blasten kvar är alltid ett bra val. den ska vara pigg och krispig – ungefär som nyskördade och välmående blommor.
|
Konsten att välja vitlök
Vitlök med blastÄven vitlök utvecklar mildare, godare smaker om den får torka med blasten på. Om du brukar köpa flätor med vitlök på semestern vid medelhavet så gör du rätt i att fortsätta med det. Finsmakaren Joel Aronsson menar att den ”kapade” vitlöken du köper i butiken doftar fel.
Nya ZeelandlökVissa anser att Nya Zeeland, på grund av odlingsklimat och jordförhållanden, har världens finaste lök. Under sommarmånaderna händer det att den hittar ända till Sverige.
|