Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Grönsaker / Lök / Välja lök
Picture
Blasten är bland det finaste på löken.

Joel Aronsson
Fäviken, m fl

Välj lök som ett proffs

  • Bra utbud året om
  • Lagrad lök ska vara hård och prasslig
  • Färsk lök ska vara spänstig
  • Leta efter hårda, spänstiga vitlökar
  • Blasten är bra för smaken

Eftersom lök tål att lagras så är utbudet gott året om. Undantaget kan vara tidigt på våren då den lagrade löken sjunger på sista versen och den färska ännu inte har skördats.

Urvalet växer

Löken i svenska butiker håller på att göra samma resa som tomaten. Det finns fler och fler sorter att välja på. Var glad för det och prova dig fram.
Lök att välja
till produkten

(Närodlad) svensk lök

Säsongen för gul lök och rödlök odlad i Sverige är från september till april. Övrig tid kan den importeras från Europa. Svensk purjolök finns vanligtvis från maj till november. Färsk knipplök hittar du under sommarmånaderna.

Hård och prasslig

Året om-löken du plockar i butiken ska vara hård och skalet ska vara torrt och prassligt, lite som papper. Löken ska gärna ha blasten på.

Helst blasten kvar

När lökar har skördats ska de helst få dö med blasten på. Då utvecklas smakämnena i själva löken på bästa sätt, utan att det tränger in luft eller andra föroreningar. Färsk lök med den goda, gröna blasten kvar är alltid ett bra val. den ska vara pigg och krispig – ungefär som nyskördade och välmående blommor.

Konsten att välja vitlök

  • Kläm på vitlöken i butiken (oavsett vad någon säger). Dålig vitlök – uttorkad eller rutten – ger efter. En fräsch vitlöksklyfta är hård och spänstig.
  • Skalet runt vitlöksklyftorna (det som påminner lite om papper) får gärna ha rödrosa toner

Vitlök med blast

Även vitlök utvecklar mildare, godare smaker om den får torka med blasten på. Om du brukar köpa flätor med vitlök på semestern vid medelhavet så gör du rätt i att fortsätta med det. Finsmakaren Joel Aronsson menar att den ”kapade” vitlöken du köper i butiken doftar fel.

Nya Zeelandlök

Vissa anser att Nya Zeeland, på grund av odlingsklimat och jordförhållanden, har världens finaste lök. Under sommarmånaderna händer det att den hittar ända till Sverige.
Lök i massor
allt om lök

Kocken tipsar

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Se alla produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss