12 saker du bör veta om grönsakssoppa
En slätmixad soppa på grönsaker är världens enklaste maträtt – och enormt god och tillfredsställande om du får till det. Man kan tro att det bara handlar om att hälla hackade grönsaker i en kastrull med vatten, koka och gå loss med stavmixern. Men riktigt så enkelt är det inte att koka en god soppa. Några tips från proffsen: Grunden är allt i en soppaSjälvklart spelar det roll vilken eller vilka av säsongens grönsaker du har valt att göra soppa på, men för att slutet ska bli gott måste grundarbetet vara det rätta. Vi talar ungefär samma fond (franska för grund eller bakgrund) som professionella kockar alltid använder för att bygga såser och grytor, men nu i grönsakernas värld. Så här:
|
|
Stek fram det bästa i lökenLök i någon form är en nästan given ingrediens – eller grund – i alla soppor. Och lök smakar som bekant godast om du steker den fram de söta, kola-aktiga smakerna innan du går vidare. Stek gärna löken i smör i botten på samma kastrull som du ska använda till soppan.
Grunda gärna även med:
Snåla inte med smaksättarnaDet är de små nyanserna i grönsakernas subtila smaker som får soppan att nå högre höjder. Använd dig av fett, salt, sötma i någon form, peppar, citron med flera för att lyfta fram dem. Även en gnutta chili gör de flesta soppor mer tillfredsställande – men bara så lite att du anar hettan på varje sked.
Vegetariskt fast inte 1Tillsätt gärna kycklingbuljong för att locka fram det allra bästa hos grönsakerna i din soppa. Om du är strikt vegetarian kan du få umamieffekten med hjälp av sjögräs i någon form, gärna kelp/kombu. (Men var lite försiktig med mängden, den här ingrediensen kan slå över och smaka mer ”varm pöl” än ”hav”.)
Vegetariskt fast inte 2Även animaliska fetter har en förmåga att bättre på smaken i grönsakerna. Stek gärna lök och andra ingredienser i smör. Eller – om du har hemma – i ank- eller kycklingfett
|
Koka soppan "tillräckligt" längeSå kort att du fortfarande har kvar färgen hos t ex en vacker butterscotchpumpa, men tillräckligt länge för att få en len och fin konsistens med stavmixern.
Lägg en minut på garneringEn djup tallrik med slät soppa är inte det mest fantasirika du kan ställa fram på ett bord. Tänk efter före och spara några vackra, färgrika bitar av ingredienserna – till exempel en nypa persilja, de rostade fröna från pumpan eller lite av det gröna på purjon – till garnityr. Bara några droppar fin olja och ett tag med pepparkvarnen går också bra.
För den som "inte gillar soppa"Om du har en soppaskeptiker vid bordet kan du tysta hen med ett gott bröd och goda ostar som tillbehör. Alla måste vi krypa innan vi kan gå.
Töm kylen på grönsaksresterDen gröna blasten runt den vita blomkålen, stjälken från både blomkål och broccoli, den där ensamma moroten som tappat spänsten, det gröna på purjolöken, stjälkarna på den storbladiga persiljan, osv. I en slätmixad soppa tillför de här ”resterna” alla några toner i en samlad orkester av smaker.
Direkt från proffsenDet är varken fult eller snålt att dryga ut din soppa med ”stuvbitar” av grönsaker. Tvärtom, i proffsköket har man så stor respekt för råvaror, smaker, hushållning och ekonomi att man tar till vara på så mycket som det bara går i matlagningen.
Inte nog med att soppan blir godare, den blir dessutom billigare och nyttigare och du bidrar till att minska svinnet som tär på vår planet. (Det här är ett budskap som sakta men säkert börjar nå fram till allmänheten, men inte fort nog. Hjälp gärna till att sprida det.) Bubbel till soppaDet är svårt att sätta fingret på vad det är som gör det, men ett mousserande vitt vin är svårt att slå till den här typen av soppa. Prova.
|