Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kött / Tillaga kött / Andra metoder

Laga kött sous vide och andra metoder

  • Sous vide ger total kontroll över innertemperaturen
  • Yta tillförs efter vattenbadet
  • Röka kött är en svår konst, men hemma-rökar finns
  • Det enda svåra med att grava kött är att få god smak
  • Råbiff görs från köttets kärna

Det finns många sätt att denaturera – tillaga – kött. Några är mycket gamla, andra alldeles nya...
Röka kött som metod
Till produkten

Kött sous vide

Sous vide är franska och betyder ”under vakuum”. Metoden innebär att du tillagar köttet på låg och stadig temperatur och i vakuum, oftast i en lufttät plastpåse i ett noga kontrollerat vattenbad som håller exakt den värmegrad du vill uppnå.

Många anser att sous vide är det främsta sättet att bevara köttets naturliga arom, saftighet och vikt. För storkök som dagligen ska producera hundratals eller tusentals måltider är sous vide ett utmärkt sätt att garantera ett högt och jämnt resultat, men metoden sprider sig nu till den privata sfären.

Utrustning för tillagning sous vide i ditt eget kök finns att köpa i välutrustade butiker. Vakuummaskiner för hemmabruk saknar de industriella maskinernas förmåga att verkligen skapa ett vakuum som innesluter och bevarar råvarornas smaker.

En vanlig teknik är att bringa köttet – långsamt – till perfekt innertemperatur i vakuumpåsen i vattenbadet. Därefter tar man ut det och ger det en perfekt yta i en panna eller grill före servering.

Allt om sous vide

Konsten att röka kött

Kött för rökning ska helst innehålla mycket smakbärande fett och komma från äldre djur. Röken ska inte hålla för hög temperatur eftersom det torkar ut köttet så att smaken blir för salt. Noggrant förarbete med salt och socker är en lika viktig del av processen som själva rökningen.

Traditionella rökar kräver en hel del tålamod (inte minst från dina grannar) och en hel del erfarenhet och kunskap. Nu finns dock digitala rökskåp som ger bättre kontroll och förenklar processen för den som vill prova på.

Enkelt att grava kött

Till gravning fungerar möra och magra styckdetaljer av nöt bäst. Slutresultatet beror allra mest på en perfekt balans mellan sött och salt – man får prova sig fram bland recepten.

En fördel med att grava kött är den enkla hanteringen.

Rått nötkött - råbiff

Fint nötkött kan ätas rått som tartar eller råbiff. På en hel bit fint kött sitter eventuella bakterier på ytan – inte minst om den är hängmörad. Därför ska köttbiten putsas noggrant före malning. Den hela biten kan även doppas i kokande vatten i under en minut, flyttas över till isat vatten, för att därefter "skalas", malas och prepareras för omedelbar förtäring. När den når tallriken får råbiffen inte längre vara kall eftersom den helt enkelt inte blir god då.

"Äkta" råbiff ska rivas, inte malas.
Bild
Steka kött
koka kött
kött i ugn
grilla kött
allt om sous vide
temperaturguide kött

Kocken tipsar

Till produkten
till produkten
till produkten
till produkten

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss