Rätt innertemperatur köttStår du i köket i detta ögonblick och lagar kött och måste veta rätt innertemperatur nu? Då har du kommit rätt – här är ett försök att sammanfatta alla läror i en enda tabell:
Bleu: upp till 45°C (nöt). Rare: 45-50°C (nöt, vilt). Medium-rare: 50-54°C (nöt, vilt, kalv, lamm). Medium: 54-58°C (nöt, vilt, kalv, lamm). Medium-well: 58-65°C (nöt, vilt, kalv, lamm). Well done: 65-72°C (nöt, vilt, kalv, lamm, fläsk, fågel) Fläsk: Ska enligt rekommendationen upp i 70 grader, men blir saftigare om du stoppar tidigare och låter köttet gå klart på eftervärme. Den rent vetenskapliga temperaturen för att få bukt med parasiter är 62,78 grader... Fågel: Ska också – enligt rekommendationer – upp i 70 grader, men blir saftigare om du stoppar tidigare och låter köttet gå klart på eftervärme. Brösten börjar bli torra redan vid 65 grader. Låren klarar 80 grader. Tänk på: Eventuella ben innehåller mycket lite vatten. Därför leder de värme dåligt och därför är köttet ofta rött eller rosa närmast benet. |