HavsabborreHavsabborren – ”Sea Bass” på engelska, "Lubina" på spanska – liknar en färglös och lite smalare variant på en svensk abborre eller gös. Den odlas flitigt längs kusterna i medelhavet.
Bra att veta
Den här fiskfamiljen omfattar hundratals arter. I varmare vatten, ofta i korallmiljö, kallas havsabborrfiskar för ”Grouper” och kan bli rejält stora.
|
|
Hur lagar man havsabborre?Odlad havsabborre är en portionsfisk på upp till halvkilot som ofta tillagas hel och grillad.
Köttet är fast och vitt och påminner – inte oväntat – om abborre och gös. Och om kungsfisk/uer. Om inget annat, tillaga som abborre. Till exempel: Smörstek och servera med klassiska svenska tillbehör som dill, gräddfil, nordhavsräkor, med mera. Eller halstra den, eller stek den i olivolja (av en lägre kvalitet som tål värme bättre) och servera med aioli och stora mängder färska kryddor på tallriken för att understryka att det här är fräsch och mager mat från varmare vatten. Klassisk rätt - havsabborre
Penslad med olivolja och grillad hel. Krydda med havssalt, servera med en citronklyfta och en sallad som för tankarna till medelhavet.
|