JordärtskockaNär de svenska råvarulagren står tomma framåt februari-mars kan man fortfarande skörda jordärtskockor som fått övervintra under jord.
De små, ojämna knölarna har en alldeles egen smak och är släkt med solrosen. Bra att veta om jordärtskockaJordärtskockor är svårskalade, använd en liten och riktigt vass kniv. Skala dem i god tid och lägg dem i vatten med en skvätt citron så att de inte missfärgas.
Det här är en bra smaksättare, till exempel i potatismos eller puréer. Låt några skalade bitar koka med och mixa. Varning: En överdriven konsumtion av jordärtskockor kan göra gästerna lite bubbliga i magen. |
|
Hur tillagar man jordärtskocka?Skockan kan ätas rå, kokas, stekas och ugnsbakas. Smaken kan bli lite tung om jordärtskockan får vara alldeles ensam, använd den då hellre som smaksättare. Man kan också göra en crème av den att servera till exempelvis stekt fisk eller kött.
Ugnsbaka jordärtskockor: Skala skockorna (låt de skalade exemplaren ligga i kallt vatten med en skvätt citron i medan du skalar färdigt) och sprid ut dem på en ugnsplåt med lite olivolja och flingsalt. Blanda gärna med andra rotfrukter och baka i cirka 190 grader tills de är mjuka. Gör jordärtskockscrème: Skala och koka jordärtskockor tills de är helt mjuka. Låt svalna och mixa med en skvätt olja eller en klick smör och lite salt. Gör en soppa: Späd jordärtskockscrème med buljong till en soppa. Rostade, hackade hasselnötter är gott till. Snabbt kokta skockor passar utmärkt i en pasta med till exempel svamp och bacon. Råstekta jordärtskockor med vitlök är också gott, exempelvis i en ljummen sallad. Tunt skivad gör sig rå jordärtskocka fint som det krispiga inslaget i en sallad. Ha alltid några kalla kokta jordärtskockor i kylen – eller jordkällaren om du har en sådan. Dela ner i salladen eller bryn dem och servera som tillbehör. Klassisk rätt - jordärtskocka
Jordärtskockssoppa. Om smaken är kraftig kan skockorna spädas ut med potatis.
|