PumpaPumpan tillhör gurkväxterna och är därmed släkt både med zucchinin och gurkan. Från början är den amerikansk, och det är runt vår nyimporterade högtid Halloween som alla pumpor – de som mest är snygga och de som blir en god soppa – har sin högsäsong.
Även jättepumporna som man köper för att göra sin egen ljuslykta blir goda middagar. Spara köttet när du karvar ur din lykta och låt det bli en soppa, paj eller crème. Grodda pumpafrönOm du inte rostar fröna från pumpan, prova att grodda dem. Gör så här:
• Skölj i rinnande vatten. Lägg pumpafrön i en burk och blötlägg i kallt vatten några timmar. • Häll av vattnet och skölj fröna. Häll tillbaka de fuktiga fröna i burken. Finns det överflödigt vatten i burken, häll bort det. • Täck burken med ett tunt, luftigt tyg som du fäster med gummisnodd. • Ställ burken upp och ner. Luta burken så att du får en glipa där vatten kan sippra ut och luft kan sippra in. • Ställ burken på en ljus (men inte solig), rumstempererad plats. Skölj groddarna varje dag. • Pumpafrön tar 3 till 5 dagar på sig att gro, beroende på sort. |
|
Välja pumpaDet finns många olika slags pumpor som passar bra i olika sammanhang. Välj mellan de fem vanligaste:
Muscatpumpan är utplattat, mer bred än hög, och har djupa klyftor. Ofta hittar du den inplastad i bit i butiken. Det här är den sötaste pumpasorten som blir perfekt i en fyllig chutney. Spagettipumpa har fått sitt namn av att köttet blir trådigt när det skrapas ur och tillagas. Den här sorten har längst hållbarhet av alla pumpor, och en mild och ganska neutral smak. Tänk dig en lite söt zucchini. Butternutpumpa ser ut som ett stort päron i en ljust orange ton. Fruktköttet är ganska ljust och lite mer smakrikt och sött än hos exempelvis zucchini. När pumpan mognar blir fruktköttet mörkare och går mer mot orange. Halloweenpumpa kallas även för jättepumpa och kan väga flera hundra kilo. Skalet och fruktköttet har en orange färg. Smaken är som en blandning mellan zucchini och morot, vilket funkar bra i exempelvis soppa och paj. Prydnadspumporna som ofta är små och finns i många fina färger och mönster går också att äta. Men så länge det finns godare alternativ behöver man inte göra det utan kan titta på dem istället. Förvara pumpaFörvara pumpan svalt, och klä in den i plastfolie om den är delad.
Pumpor har lång hållbarhet och kan ligga några veckor. Även köttet i en halverad pumpa har relativt lång hållbarhet, särskilt om man tar ur kärnorna. Förbereda pumpaHa en vass, kraftig kniv till hands när du ska dela pumpan. Skär den horisontalt och lägg sedan snittytan mot skärbrädan. Skär metodiskt av skalet uppifrån och ner.
Om pumpan är riktigt hård kan det vara enklare att skära den i klyftor och skära bort skalet från en klyfta i taget. Gröp ur fröna och rosta dem i en torr panna för att ha till drinken eller till garnering. Eller grodda dem (se ovan). |
Hur tillagar man pumpa?Pumpa kan ätas rå och är full av betakaroten, C-vitamin, A-vitamin och kalium. Rå, tunt skivad – till exempel – pumpa påminner den om zucchini eller morot. Men man kan också locka fram mjukhet och sötma ur pumpan med ugnsbakning, kokning och stekning.
Ugnsbaka pumpa: Skala och dela pumpan i bitar eller klyftor som du lägger på en ugnsplåt med lite olivolja och salt. Pumpan innehåller mycket vatten och avger också en del vätska när du tillagar den. Om du häller av överflödigt vatten från plåten och ökar värmen på slutet blir pumpan mindre kladdig. Läs mer om konsten att ugnsrosta grönsaker. Pumpapuré passar bra till både fisk och kött. Skär pumpaköttet i bitar, koka mjuka och mixa till en puré. Mixad med lite chili, harissa, vitlök eller ingefära och en skvätt olja blir det en smakrik pumpacrème. Gör en pumpapytt! Tärna pumpakött, stek det i smör och servera som det är eller blandat med rotfrukter och potatis och kanske fetaost, rostade nötter och rucola. Lägg in pumpan. Koka en 1-2-3-lag och låt pumpabitar och gul lök koka med till önskat tuggmotstånd. Sechuanpeppar och stjärnanis ger lite sting och aniston åt pumpan. Häll i väl rengjorda burkar och låt svalna. Plocka fram när det behövs något sött, syrligt, knaprigt och smakrikt till middagen. Pumpasoppa är ett måste framåt hösten: Få fram mer av smaken och mindre av sötman genom att rosta pumpaköttet före tillagning. Lite, lite chili tar ner sötmans dominans. Undvik att tillsätta fler söta ingredienser som exempelvis vin, ta en skvätt citron istället. Läs även: 12 saker du bör veta om grönsakssoppa Servera pumpaPumpan blir ofta en dekoration i sig själv tack vare sin fina färg.
Även pumpasoppa har en fin färg, men den bleknar något vid kokning och förvaring. Fetaost, rucola och färska örter lyfter fram pumpasmaken och gör att pumpan ser ännu trevligare ut. Klassiker - PumpaPumpasoppa – på butternutpumpa.
Pumpkin Pie med kanel, ingefära och kryddnejlika. |