Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kött / Styckdetaljer kött / Styckdetaljer fågel / Kalkon / Rimma kalkon

Rimma kalkon med saltlag

Smakrik, saftig “stuffing” är gott, men om man fyller en hel kalkon med den så kommer det vita köttet att vara överkokt och torrt långt innan stuffingen har fått upp värmen. Att smörja in hela fågeln med smör – både utanpå och under skinnet – är också ett utmärkt sätt att få krispigt skin, men det är en ytlig behandling och det mesta av det goda smöret kommer rinna av och hamna i ugnsformen. Ett riktigt bra knep är att rimma kalkon:

Saltlag + kalkon = sant

Om man frågar – många, men inte alla – proffskockar så finns det inget bättre sätt att pressa upp smakerna och saftigheten på kalkon än ett bad i saltlag innan den åker in i ugnen. Tekniken är enkel, men den kräver en del tid (och en STOR gryta, om du inte kan tänka dig att använda en ren hink…).
Kalkonfilé som rimmats i saltlag
till produkten

Hur man rimmar kalkon:

För mindre styckdetaljer av kött som absorberar saltlagen från alla sidor hade en 10-procentig saltlag varit ett bra val, det vill säga 1 dl salt i 1 L vatten. Men för en stor fågel som kalkon behöver man tänka mer tid och mindre salt för att få det bästa, saftigaste resultatet.

Kalkontips nummer ett: ​

Innan du ens sätter igång så finns det ett tips före alla andra när du lagar hel kalkon: Köp inte en kalkon som är för stor för din ugn. De största fåglarna kan väga över 10 kilo, men gränsen för vad du får in i en vanlig hushållsugn är ungefär hälften av det, högst 6 kilo.

Välj en mindre kalkon

En minikalkon på 3 kilo räcker till 6 till 8 matgäster, en fågel på 6 kilo mättar 12 eller fler, beroende på vad för annat du staller fram på bordet. För mycket är bättre än för lite – och kalkonrester är bland det mest användbara som finns i ett kök (inklusive skrovet som du använder till att koka fin buljong).

Grundrecept för saltlag under natten:

En mellanstor kalkon är färdigrimmad efter 6 till 8 timmar. Gör så mycket saltlag som behövs för att täcka fågeln helt och var noga med att allt salt/socker har lösts upp. Grundreceptet:
  • 1 liter vatten
  • 1/2 dl salt
  • Valfritt: 1 eller 2 matskedar socker
  • Valfritt: Kryddor…

Krydda upp saltlagen

Ett bra tips är att använda en smakrik vätska som marinerar köttet med hjälp av saltet. Nästan vilken god dryck som helst kan fungera, men här är några tips som inspiration:

Saltlag på öl

  • 1 L öl
  • 1/2 dl salt
  • 3 matskedar brunt socker

Saltlag på äppeljuice

  • 1 liter äppeljuice
  • 1/2 dl salt
  • 1/2 tesked hela svartpepparkorn

Saltlag på whisky och chipotle 

  • 5 dl vatten
  • 2 dl bourbonwhisky
  • 3 matskedar salt
  • 3 matskedar brunt socker
  • 1/2 rökt chipotlechili, smulad

Saltlag på rom och frukt

  • 5 dl vatten
  • 2 dl mörk rom
  • 3 matskedar salt
  • 3 matskedar brunt socker
  • 1 – 2 dl exotisk frukter, skalade och grovhackade

Torka före tillagning

Rimma inte till överdrift (du kan alltid tillföra mer salt under tillagningen och vid bordet) och torka av kalkonen före tillagning.
Rimmad kalkon i ugnen
Steka kött
koka kött
kött i ugn
grilla kött
andra metoder
temperaturguide kött

Kocken tipsar

Till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss