Några salladsdressingar
VinägrettGrundreceptet (ha respekt för att allas smaklökar inte tycker likadant) är 3 delar olja till 1 del vinäger. Lägg lite pengar på finare sorter, så behöver du bara runda av med salt och lite nymalen svartpeppar. Framför allt olivolja av fin kvalitet kan bjuda på allt från inslag av peppar eller gräs eller kryddor.
|
LÄS MER
Thailändsk dressingBlanda sesamolja, limesaft, hackad röd chili, vitlök, ingefära, socker eller honung, koriander och fisksås och ringla över strimlade morötter, kålrabbi, små blomkålsbuketter och blandade gröna blad.
Du kan utgå ifrån saften från en lime, ca en matsked fisksås och ca en matsked socker. Och kom ihåg att koncentrerad sesamolja är en potent krydda som inte blir god om du överdoserar. Dressing och hållbarhetEn klassisk dressing som innehåller vinäger håller flera dagar i kylen. Använd en behållare med tättslutande lock så blir hållbarheten ännu bättre – och du slipper att annan mat tar smak.
|
BalsamvinägerDen här varianten är sötare och mildare än annan vinäger. Därför ska proportionerna vara lite annorlunda. Börja med 2 delar olja till 1 del vinäger och prova dig fram. Tänk på att balsamicons djupa färg kommer att synas på salladen. Balansera sötman med lite salt, gärna i form av flingor.
Smaksätt vinägrettMöjligheterna är nästan oändliga. Tänk på att använda neutral olja och vinäger om du ska ösa på med kryddor. Här följer några tips för att få igång fantasin, till ca 1 msk vinäger, 3 msk olja och lite salt:
Yoghurt i dressingMed yoghurt i dressingen får du en fräsch och syrlig dressing med lite mera kropp. Prova till exempel att blanda 2 dl yoghurt, 3 msk hackade örter, 2 msk neutral olja samt salt och peppar.
Ädelost i dressingLite saltare och skarpare blåmögelost blir en spännande dressing. Ta 2 dl yoghurt, 1 dl roquefort, 1 msk neutral olja samt salt och peppar. Mixa och smaka av
|