T-benstekEn favorit hos manga köttkockar, med kött från två av de finaste styckdetaljerna på djuret. T-bensteken tas från sadeln och är lätt att känna igen på sina två stycken kött separerade av ett “T”. Den store är biffen, den mindre är innerfilén.
En T-benstek byter namn (men inte alltid) till “Porterhouse” när den tas längre bak på djuret, där innerfilén är som kraftigast. Rätt innertemperatur T-benstek
|
|
Hur lagar man T-benstek?Styckdetaljen ska väga omkring 600 gram och var närmare 5 cm tjock – vilket gör den lagom för två personer. På grund av tjockleken och benet kommer den att ta ett tag att tillaga.
Den här rejäla styckdetaljen gör sig bäst på grillen. Benet och sättet på vilken den är skuren kan göra det svårt att få ordentlig “kontakt” med värmen i en stekpanna. Salt och peppar räcker gott och väl som krydda. Gnugga in generöst med salt minst en halv timme före tillagning. Köttet på den här styckdetaljen är relativt magert, därför brukar en del kockar penslar steken med smält, smaksatt smör före servering. Bra att veta om T-benstekFör att komma åt så mycket av den djupa köttsmaken som möjligt, leta efter insprängt fett i biffsidan. Den mindre innerfilén är alltid magrare (men mör).
De två varianterna på kött kommer att bete sig annorlunda på grillen. Biffen är större och ofta skyddad av ett lager isolerande fett, detsamma gäller inte den mindre innerfilén. Kockar vid grillen har diverse tricks för sig för att få till ett perfekt resultat: Tips 1, när du väljer: Leta efter stycken med en kraftig bit innerfilé som tar längre tid på sig att bli genomstekt. Tips 2, när du grillar: Lägg stycket på gallret så att sidan med innerfilén är vänd bort från grillens hetaste glöd. Klassiker på T-benstekPerfekt svedd på grillen, med en ordentlig stunds vila på varm plats, skuren mot fibrerna (båda sidor) och penslad med ett tunt lager smakförhöjande, vitlöksdoftande smält smör före servering.
Hur lagar du t-benstek? Dela dina tips! |