Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kött / Styckdetaljer kött / Styckdetaljer gris / Grisens hemlighet

Secreto Iberico

  • Grilla eller stek, på hög temperatur, i någon minut på varje sida
  • Sikta på ca 65 grader, använd termometer 

Den här styckdetaljen – som på svenska grisar har fått namnet ”Grisens hemlighet” – är en centimetertjock muskel som sitter gömd på sidan av den kraftiga halsen, djupt inne vid skuldran mot frambenet. Den är inbäddad i späck och kraftigt marmorerad. Ingen annan styckdetalj på grisen är lika saftig och mör.

”Secreto” betyder hemlighet och ”Iberico” är namnet på Spaniens välsmakande, svarta grisras. För att verkligen förtjäna det här namnet måste köttet komma från en Ibericogris.

Proffstipset som gör hela skillnaden

- fyll i din mailadress och få svaret direkt. 
Skicka
Secreto Iberico – grisens hemlighet
till produkten

Hur lagar man Secreto Iberico?

Krångla inte till det. Det bästa sättet att laga grisens hemlighet är att grilla eller steka den. Behandla den som du skulle en fin, välmarmorerad entrecote – men glöm inte att styckdetaljen är tunn och snabbt blir genomstekt. Den behöver bara någon minut på hög värme på varje sida.

Salt och nymalen peppar är egentligen de enda kryddor du behöver.
Med rosmarin och timjan plockar du fram smaker som påminner styckdetaljens rötter vid medelhavet. I Spanien är det populärt att marinera Secreto Iberico i saften från en grillad och skalad paprika.

Du kan även applicera låg värme under lång tid, till exempel sous vide i ett vattenbad som håller ca 60 grader. Efter några timmar är köttet då extremt mört. Grilla eller stek hårt och hastigt före servering.

En enklare variant är att tillaga köttet på låg värme i ugnen. Använd ett ugnssäkert kärl – gärna en sauteuse med lock – och täck köttet med lite olivolja. Värmen ska vara låg, 60-70 grader. Innertemperaturen ska bara stiga till ca 60 grader. Ta ut köttet och stek det, som ovan, för att få en god och knaprig yta.
​
Skär gärna köttet i tunna skivor, mot fibrerna, före servering. Då blir upplevelsen ännu läckrare.

Proffskockens hemligheter:

  • ​I Spanien anses Secreto Iberico vara en delikatess – eller rentav den bästa biten på hela grisen. Äkta Secreto Iberico från spanska grisar kostar en slant...
  • Spanska kännare av den här styckdetaljen njuter den medium rare.
  • Livsmedelsverket i Sverige rekommenderar 70 grader för allt griskött (vilket ger ett garanterat torrt och tråkigt slutresultat). Om du vill vara på den säkra sidan kan du sikta på 65 grader (rent vetenskapligt är köttet "säkert" strax över 63 grader). Använd termometer så slipper du förstöra det fina köttet.

Klassiker - Secreto Iberico

Saltad, pepprad och hastigt grillad Secreto Iberico med grillade grönsaker. Drick gärna en lätt Rioja eller Ribera del Duero till det ljusa köttet.
Secreot Iberico och padrones
Steka kött som ett proffs
Recept: Tryffelpasta med secreto iberico
Recept: Pasta med secreto iberico
grilla kött som ett proffs

Kocken tipsar

Till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss