|
Inte bara "pizzasallad"Vitkål förknippas idag ofta med pizzerior men gör sig bra i alla sallader. Strimlad rå med citron och solroskärnor exempelvis. Eller med äpple och mynta. Spetskål påminner om vitkål men är inte lika fast. De gör sig båda bra i klassisk husmanskost såsom kålsoppa, kålpudding och kåldolmar.
Rödkål förknippas med julen och är god i många varma sallader. Den passar bra till apelsin och russin och är snyggast av alla kålsorter. Rödkål och andra "köttiga" kålsorter kan med fördel picklas ungefär som du gör med pressgurka. De blir krispigare och ännu fräschare i smaken. Såväl röd- som vit- och spetskål kan användas råa i sallader. Strimla och salta kålen lätt och låt dra en stund så mjuknar den och ger mer smak i salladen. Alla sorterna är också goda gräddkokta eller råstekta/wokade. Koka dem annars i klyftor, lägg över i ugnssäker form, på med olja och getost och gratinera i ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Krämigt eller krispigtBroccoli och blomkål kan bli milda, krämiga soppor – om de inte tillagas med stunsen kvar i en wok, eller ångkokas.
Skivad råSkiva rå blomkål och brysselkål tunt och använd i sallader eller som de är med olivolja och flingsalt. Men bara om du hittat fina exemplar.
Tänk "biffar" av kålSkär ca 2 cm tjocka skivor tvärs över kålhuvudet, det fungerar på flera, grövre sorter. Lyft dem med en bred spatel så att de inte faller isär. Lägg i aluminiumfolie med smör och kryddor och placera dem på grillen. En annan variant är att du steker dem snabbt och hårt som biffar.
Tänk "klyftor" av kålSkär hela klyftor av grövre kålsorter. Ett litet kålhuvud kanske du delar på mitten på längden, ett större kan bli så många som åtta klyftor. Ringla en god olja och strö salt över och baka i ugnen tills de yttre bladen börjar bli lite brända i kanten. Gott till grillat!
Konsten att ugnsrosta grönsaker. |
Gör chipsOm du torkar – utan att bränna – blad av kål i ugnen så får du fram smakrika chips som passar både till fördrinken och som tillbehör och garnering.
Koka inte kålDet finns de som menar att ett av tricken när du tillagar kål är att inte koka den. Att du får fram godare smaker om du, till exempel, bakar den i ugnen. Kål innehåller mycket vatten och enligt denna filosofi så vill du inte ha mer av den varan, tvärtom. Koncentrera smakerna genom att utsätta kålen för torr värme i en eller annan form. Men om du kokar:
Så blancherar du kålBlanchering passar grönsaker med kort koktid. Metoden är utmärkt för kål som växer i buketter, till exempel broccoli och blomkål, men fungerar även för kålblad. Med den här metoden får du en tillagad grönsak som har smaken, krispigheten, färgerna och nyttigheterna kvar. Gör så här:
Så ångkokar du kålAtt koka i vattenånga är mer skonsamt mot grönsaker än att sänka ner dem i kokande vatten. Med den här metoden får du kokt kål med lite tuggmotstånd och med smaken, färgerna och nyttigheterna kvar. Det finns speciella ugnar för ångkokning. Du kan även göra din egen ånglösning med en rymlig kastrull med lock, lite kokande vatten i botten och ett durkslag.
Så bräserar du kålBryn i smör och/eller olja. Den här behandlingen lockar fram smakämnen och sötma ur kålen. Tillsätt lite vätska – vatten, buljong, cider, vin, öl – och koka ner tills kålen är genomkokt. Det ska vara struktur och tuggmotstånd kvar.
Soppa på kålVissa kålsorter – inte minst broccoli och blomkål – blir fantastiska i en slät grönsakssoppa. proffsens tips om hur du får din släta grönsakssoppa att lyfta hittar du här:
12 saker du bör veta om grönsakssoppa Gräddstuva kålAtt låta kålen puttra ihop med grädde lyfter fram stora, kola-liknande smaker. Och gästerna blir mycket, mycket mätta.
|
|