SkinkaDen går åt som julskinka på vintern och som flintastek på sommaren, men den här fina steken förtjänar att tillredas på fler och roligare sätt.
Bra att veta
Skinkan blir överlägset godare om den tillagas med svålen kvar. Låt den svalna ordentligt före griljering så att du inte oavsiktligt driver upp innertemperaturen.
Hur lagar man skinka?Du hittar tusen recept i alla julbilagor. Enligt proffsen är det allra viktigaste att skinkan inte får uppnå för hög värme i ugnen – eftersom eftervärmen är så påtaglig i ett så här stort köttstycke. Ta ut skinkan ur ugnen/grytan när termometern visar högst 65 grader – eller tidigare. Låt skinkan gå färdigt på eftervärmen.
Låt skinkan svalna ordentligt före ev. griljering, annars finns risk att den blir överkokt i detta moment. En duktig slaktare kan dela in skinkan i sina mindre beståndsdelar: Rostbiff, fransyska och schnitzelstycke (innanlår och ytterlår). Du kan göra utmärkt panerad schnitzel av skinkorna som säljs ut billigt efter jul. Och eller rullader. Klassiker - SkinkaJulskinkan. Satsa en peng på råvara av hög kvalitet från en slaktare av hög kvalitet.
|