VildandDet poetiska ordet vildand är ett samlingsnamn för flera olika änder, varav gräsanden är den allra vanligaste. Arten har simhud mellan tårna och en platt och bred näbb. Hane och hona har oftast olika färger i fjäderdräkten.
Änder finns i våtmarker i hela landet – som bekant även inne i stora städer. Gräsanden väger upp till 1,5 kilo och hanen är något större än honan. Köttet är ganska mörkt och fintrådigt. Smaken beror mycket på var gräsänderna, som är allätare, har hittat mat. I kustområden äter de smådjur och vattenväxter, vilket ger ett kött med transmak. Gräsänder som lever vid gårdar äter spannmål och får en mildare smak. Bra att veta om vildandÄnder är som bäst på senhösten.
Det som framför allt skiljer vildand från annan vildfågel är mängden fett. Ett andbröst räcker till 1 eller 2 personer beroende på storlek. Räkna 120 till 150 gram per person. Skinnet på sjöfåglar ska vara ordentligt knaperstekt – annars ska du undvika att ha med det på tallriken. |
|
Hur lagar man vildand?Woka vildanden:
Eller: Stek vildandsbröst: Lägg dem i en varm stekpanna med mycket smör, men avsluta tillagningen i en medelvarm ugn. Använd termometer och låt brösten bli 55-56 grader. Koka fond på skrovet: Hacka upp det och krydda med lök, rotsaker, en skvätt vinäger och kryddor. Lite sidfläsk kan ge ytterligare en dimension. Helstek anden: Tillaga i ugnen på 170–180 grader till en innertemperatur på 70 grader. Grunderna när du ugnssteker hel vildfågel:
Vildänder – liksom odlad anka – trivs med sötsyrliga, fruktiga smaker. Mer om hur du lagar viltfågel hittar du laga vildfågel. Klassiker - Vildand |