OxtungaEn stor och hårt arbetande muskel som ofta säljs rimmad. Råvaran är inte vacker att se på, men det täta, magra köttet uppskattas av många.
Bra att veta
Tunga är en beställningsvara i de flesta butiker. Beräkna 100 till 125 g per person.
Hur lagar man oxtunga?Med oxtunga har du egentligen inget val, den behöver kokas eller bräseras under lång tid, ca 2 till 3 timmar, eller tryckkokas.
I traditionella svenska recept föreslås gärna nejlikor, vitpeppar och lök som kryddning. Men det går lika bra att tänka ”pot au feu” – morötter, purjolök, rotselleri – när du kokar tunga. Skinnet på tungan får du lättast av när den fortfarande är rykande varm. Skär den i tunna skivor och servera varm eller kall. Ta vara på den utmärkta buljongen. Klassiker - oxtunga
I klassiska svenska recept serveras tunga med kokta grönsaker och kokt potatis, men det behövs saftiga, pikanta och syrliga tillbehör för att få en fin kontrast mot det kompakta köttet i den här styckdetaljen, till exempel senap och/eller saltgurka.
|